Klimasmart mad – vigtig for vores fremtid

Dét, du spiser i dag, påvirker vores klima i morgen.

Det kan være nemt at betragte sig selv som en ubetydelig del af det store problem. Men vi er næsten 8 milliarder mennesker på Jorden Vi skal alle være med til at gøre en forskel, selv de mindste, klimasmarte beslutninger er nødvendige, hvis vi sammen skal skabe den store forandring.

Så lad os tale om klimasmart mad. Hvorfor Frankful kan kalde sig et klimasmart alternativ. Hvad begrebet indebærer, og hvordan du kan træffe aktive og bevidste valg for vores planet, allerede næste gang du besøger supermarkedet.

Hvorfor påvirkes planeten af, hvad jeg spiser?

Hvilken rolle har klimasmart mad, når det gælder vores planets fremtid?

Jo, sagen er den, at… Ifølge FN’s Parisaftale skal vi begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader. Dette indebærer, at klimaudslippet skal halveres inden år 2030 og derefter mindskes yderligere*. I Danmark står husholdningernes aftryk for næsten to tredjedele af det samlede forbrugsbaserede aftryk. Og maden står for næsten 30% af husholdningernes klimabelastning*. Det er store tal, der tydeligt viser, at det vi spiser, har en stor betydning for vores klima.

Ved at vælge klimasmart mad, er du med i den store forandring, der skal til for at vende udviklingen. Vi gør det sammen, én bid ad gangen mod et bedre klima. Og det bedste af det hele – den kærlighed og omsorg, som vi ligger i at lave klimasmart mad Både for klimaet og smagsløgene! Med Frankful® er det præcis sådan, det forholder sig: vi giver dig et friskt og velsmagende tacomåltid, som samtidig er godt for klimaet.

For at forstå præcis hvor klimasmart et tacomåltid med Frankful® er – i forhold til en klassisk tacomiddag – har vi sammenlignet klimaaftrykket her. Det gør billedet af klimaaftrykket lidt mere krystalklart. Du finder desuden alle vores produkters klimaaftryk på de respektive emballager.

Vælg plantebaseret, hvis du vil spise klimasmart

Vil du have den nemmeste løsning på, hvordan du kan spise klimasmart mad? Så skal du vælge plantebaseret!

Man kan se plantebaseret mad som et klimasmart lifehack. Den største del af madens belastning kommer nemlig fra animalske madvarer som kød og mejeriprodukter. Så hvis du vil spise mere klimasmart mad, er grøn mad den forandring, som gør størst forskel. At maden er plantebaseret, har f.eks. større betydning end hvor langt maden er blevet transporteret og hvordan den er emballeret. Faktisk kan emballage være med til at mindske klimaaftrykket, da emballagen sikrer holdbarheden og dermed reducerer madspild. Og ved at vælge plantebaseret, i stedet for kød og mejeriprodukter, kan du mindske klimapåvirkningen med 40 procent*.

Hvis du vil have flere tips om plantebaseret kost – kan du læse mere om plante og vegetarisk mad her

Madspild er også en del af at spise klimasmart

Det er nemt at overse madspildet som en vigtig del, når du skal spise klimasmart mad. Men madspild er en stor del af det aftryk, som hele fødevareindustrien står for.

Alle de produkter, som Frankful har udviklet, har haft madspild som en vigtig komponent under produktudviklingen. Det er vigtigt, at vi tager ansvar for madspildet i vores produktion, men samtidigt gør det nemmere for dig at tage ansvar for dit forbrug igennem den rette emballage – så vi sammen kan være klimasmarte med maden hele vejen.

Apple Salsa - Klimatsmarta ingredienser - Frankful
Apple Salsa - Klimatsmarta ingredienser - Frankful

Klimasmart mad kræver både helhedstænkning og ansvar

Når vi taler om klimasmart mad, indebærer det en helhedstænkning for hvert enkelt produkt – hvilke konsekvenser og hvilke muligheder har hver enkelt beslutning for klimaet? Og hvordan kan vi som brand tage ansvar hele vejen fra produktion til forbrug? Det gælder alt fra dyrkningen, som er klimasmart, produktionen, der mindsker madspildet, emballagen, der kan genanvendes og forbruget, som bliver mere klimavenligt.

Vi har valgt en produktion, der mindsker madspild ved løbende at gemme overskydende tortilla dej, der skulle kasseres og som ville gå til spilde. Det er den dej vi bruger til at lave vores crips af. Vi har endda valgt mindre indhold i poser, fordi vi ved, at mange ikke spiser alle chipsene i en normal pose. Vi har valgt en pose, der er 100% genanvendelig, og hvor der ikke er brugt metal i poserne, som der normalt bruges til chips poser.

Hvad er klimasmart mad?

Den korte opsummering.

Så hvad er klimasmart mad egentlig? Det er alt, hvad vi har gennemgået her – og lidt til. Men vi kan godt lide at forsøge at holde tingene enkle, selvom de undertiden kan være komplicerede.

Tjeklisten når du skal vælge klimasmart mad:

Plantebaseret.

Klimasmart mad i sin enkleste form. Bare ved at vælge plantebaseret i stedet for kød, tager du et stort skridt.

Klimaaftryk.

Det bliver mere og mere almindeligt at vise produkters klimaaftryk på emballager og websider. Jo mere du undersøger, des mere lærer du om, hvad der har højt og lavt klimaaftryk.

Madspild.

I produktion kan man undgå meget madspild ved at genbruge overskydende råvarer og gemme dem til næste produktion, Desuden kan man gennem smart emballage og sund fornuft undgå at smide mad ud derhjemme.

Varemærkets vision.

Hvis du vil gøre det nemmere fremover, når du skal vælge klimasmart mad, kan det være klogt at læse lidt om, hvilke mærker, der aktivt arbejder for et bedre klima. På den måde kan du føle dig ret sikker på, at du spiser klimasmart, når du vælger produkter fra et brand med fokus på klimaet.

*Carlsson Kanyama A. och Dunér F. (2020).
40% mindre växthusgasutsläpp från konsumtionen här och nu
Beräkningar givet ändrad konsumtion av mat, semestrande och inredning.
Mistra Sustainable Consumption, Rapport 1:6. Stockholm: KTH.

*https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/EU-och-internationellt/Internationellt-miljoarbete/miljokonventioner/Klimatkonventionen/Parisavtalet/

*https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-mat-klimat-och-miljo