Vegansk mad – derfor er plantebaseret kost bedre for klimaet

Veganer, vegetar, pescetar, fleksitar… at spise plantebaseret er en trend, der vokser og som er kommet for at blive. Uanset, om det er for klimaet, helbredet eller dyrene, så bliver vi stadigt flere, som vælger en grønnere kost.

Frankful® er et klimasmart brand med et 100% vegansk sortiment, og vi inspirerer dig gerne med fordelene ved at spise vegansk. For det er faktisk hardcore fakta, at plantebaseret mad gør godt for den planet, vi trasker rundt på og kalder vores.

Kødforbruget må og skal mindskes for, at vi kan nå de globale mål, som kræver en halvering af kuldioxidudslippet inden 2030. Men det behøver ikke at kræve nogen større opofrelse. Der findes jo vegansk mad, der er svine-godt. ? Hæng på, så taler vi mere om, hvorfor lige netop grønt er himmelskønt.

Lavere klimaaftryk med plantebaseret kost

At plantebaseret kost er bedre for klimaet er et faktum. Og for at lykkes med at bremse klimaforandringen og leve inden for planetens ressourcer, er det nødvendigt, at flere mennesker omstiller sig til en grønnere kost. Du behøver ikke at gå ’all in’ og blive veganer – bare du får nogle plantebaserede alternativer på ugens menu, så er du med til at bidrage til den store forandring, der skal til.

Ændr dit forbrug for klimaet

Givetvis ligger der et stort ansvar hos levnedsmiddelproducenterne for at udvikle mere bæredygtige metoder i levnedsmiddelproduktionen. Men forskning peger på, at det ikke er tilstrækkeligt udelukkende at ændre produktionsledet, hvis vi skal nå at skabe den forandring, der kræves. Også forbrugernes adfærd må ændres. Vi må alle omstille vores madforbrug til mindre kød og mere vegetarisk.

Men omstillingen behøver ikke at være på bekostning af smag eller bekvemmelighed. Klimasmart mad skal smage godt og være enkelt! Hele sortimentet fra Frankful er 100% vegansk og nøje fremstillet for at efterlade et så lavt klimaaftryk. Vores tacokrydrede plantefars har et ca. 90% lavere klimapåvirkning end hakket oksekød og ca. 50% mindre klimapåvirkning end kylling. Et enkelt og godt klimasmart alternativ at teste til den næste tacomiddag, synes du ikke?

Veganska och klimatsmarta tacotillbehör - Frankful

Hvordan påvirker kødforbruget miljøet?

Kød har en enormt stor klimapåvirkning. På globalt plan bidrager kødforbruget til at mindske biodiversiteten, øge klimaaftrykket og øge anvendelsen af bekæmpningsmidler. I Danmark står forbruget af kød, mælk og æg for ca. 75% af madens totale klimaaftryk.

Størstedelen af de udslip, som kødproduktionen står for, udgøres af metan-udledning fra dyrehold samt udledning fra jordbrug. Størstedelen af al energi, som forbruges på dyrene, går til foder. Og en stor del af den energi går til varme i dyrenes stofskifte. I Danmark går ca. 80% af den dyrkede jord til foderproduktion. Da foderet faktisk er noget, som vi mennesker egentlig selv kan spise, f.eks. kornprodukter eller soja, så er det jo en vældigt ineffektiv måde at producere mad på. Med dette i mente bliver billedet  af, hvorfor plantebaserede proteinkilder er mere effektivt levebrød for os mennesker, måske tydeligere. Det kræver betydeligt mindre markarealer, og biodiversiteten kan bevares i områder, hvor værdifuld jord ofte ryddes for at dyrke soja, der går til dyrefoder.

Veganske substitutter for kødfavoritterne

Ofte er vegansk mad lavet på bælgfrugter, som er et godt alternativ til kød, hvis du vil sikre din proteinkilde samtidigt med, at du spiser klimasmart. Der findes mange gode substitutter for alt fra pølser og hamburgerbøffer til kødboller og schnitzler.

Vegansk fars behøver ofte kun lidt ekstra smagstilsætning ved madlavningen, hvis man ikke vil fornemme for meget smag af basisproduktet. Det, der er så godt med vores veganske tacofars, er, at vi allerede har foretaget smagstilsætningen for dig. Vi har nøje prøvet os frem og landet i et tacokrydderi, hvor smagen passer godt til vores ærtefars. Så det eneste, du behøver at gøre, er at tage farsen op fra fryseren og hælde den direkte på stegepanden. Godt og enkelt for klimaet! Skulle du i stedet foretrække en anden plantefars end vores, så kan du altid bruge vores økologiske tacokrydderi og tilsætte smagen selv. Tacokrydderiet er nemlig udviklet for at passe perfekt til lige netop plantebaseret fars.

Klimaaftrykket er den enkleste guide

Det er svært at vide, hvad der er klimasmart, og hvordan man kan påvirke klimaet gennem aktive valg. Specielt når alle taler om klimaet på forskellige måder. Men ved at vælge plantebaseret kost frem for animalske produkter kan du gøre en stor forskel.

Vi har forsøgt at overskueliggøre det yderligere for dig og viser derfor klimaaftrykket tydeligt på alle vores produkter. Godt at vide generelt, når du kigger på klimaaftrykket er, at et klimaaftryk bl.a. kan måles pr. kilo og pr. portion. Frankful har angivet hele sortimentet pr. kilo, og årsagen er, at et kilo er konsekvent, mens en portion kan variere en hel del afhængigt af modtageren. Er du nysgerrig på, hvordan du kan foretage mere bevidste og klimasmarte valg. Så læs videre i vores artikel om klimasmart mad.